- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 0,5 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 15 dl vetemjöl
- 2 dl vetemjöl till utbakning
- Fyllning: 100 g mjukt smör
- 4 msk strösocker
- 4 msk vaniljsocker
- Pensling: smält smör och socker
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
- Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
- Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg - du får ev. ta i lite extra mjöl på slutet om degen är för lös.
- Jäs degen under bakduk i 40 min.
- Ta upp degen till vaniljbullarna på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta 40 x 25 cm.
- Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen och bred ut hälften på varje utkavlad deg.
- Rulla ihop till rullar från långsidan.
- Skär varje längd i 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter.
- Pensla bullarna med det smälta smöret samt strö över socker.
- Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.