Majskyckling med brynt smör, hasselnötter & vindruvor

publicerat i Recept - kyckling;

 

1 st Hel Majskyckling
3 msk Honung
3 msk Soja
50 g smör
5 kvistar Timjan

4 st Stora palsternackor, skalade och i klyftor 200 g Vindruvor utan kärnor

50 g Rostade skalade hasselnötter
1 st stor sötpotatis 

Sås
3 dl matlagningsgrädde 1 dl sky, 1 msk maizena.

Salt efter behov

 

Gör såhär

Blanda samman 50 g brynt smör med soja och honung. Tryck in smöret under skinnet på kycklingen och krydda försiktigt med salt. 
Stoppa in kycklingen i mitten av ugnen vid 225°C i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200°C.
Lägg palsternackorna i samman ugnsform som kycklingen och låt allt steka klart i ugnen ca 45 minuter, ös kycklingen och palsternackorna då och då med fettet som bildas i formen.  Eller tills kycklingen når en inner temp. på 78 grader.
Rosta hasselnötter hastigt i varm stekpanna och tillsätt druvor. Toppa hasselnötterna & druvorna över rotsakerna före servering.
Koka upp skyn som kycklingen låg i & red med maizena och matlagningsgrädde.  

 

 
 

Spicy salsa

publicerat i Recept - sallad, Recept - tilltugg, Recept - vegetariskt;
Mexikansk stark salsa som passar perfekt till taco, burritos och annan mexikansk mat.
 
3 stora fina tomater (hackade)
3 plommontomater (hackade)
4 salladslökar (fint skurna)
4 jalapenos (fint hackade)
1 selleristjälk (fint hackad)
2 matskedar koriander (hackad)
1 vitlöksklyfta (fint hackad)
1 tsk limejuice
2 tsk svartpeppar 
och salt efter behov
 
blanda ner allt i en stor skål, plasta in och låt stå minst 1 timme i kylen.
 

Kvargbollar

publicerat i Övriga Recept;
 
200 g mörk choklad
1,5 dl lindahls naturell kvarg
2 msk kakaopulver
kokosflingor
 
Smält chokladen på låg värme. Rör ner kvargen. Ner med kakaopulver och rör till jämn smet. Låt svalna i kyl i minst en timme. Ta ut och rulla till bollar och rulla i kokosflingor.