Italienska frikadeller i ljuvlig tomat & paprikasås

publicerat i Recept - köttfärs;
 
 
500 G köttfärs
1 ägg
1/2 dl tomatpuré 
4 dl finriven parmesan
1 dl persilja ( jag använde hackad fryst )
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
 
Tomat & paprikasås
1 burk grillad paprika i olja ( ca 4 st paprikor)
1 gul lök hackad/riven
3 vitlöksklyftor (finriven)
2 msk tomatpuré 
500 G passerade tomater
1 dl vatten
 
Topping
1 dl riven parmesan
1 dl persilja
 
Serveras med spagetti
 
gör så här
Hacka paprikan, riv lök och vitlök. Stek paprika, lök, vitlök i olja från paprikan.
Tillsätt tomatpuren. Stek någon minut under omrörning.
Låt sjuda i 10 minuter, smaka ev av med salt. 
 
Blanda färsen med ägg, tomatpuré , parmesan, persilja, salt och peppar.
Rulla i ca 10 stora biffar. Lägg den i såsen och låt småputtra under lock i ca 20 minuter.
Servera med nykokt pasta och toppa med parmesan och persilja.
 
 
 
 

Vanilj & kardemummabullar

publicerat i Recept - bak, Recept - barn/kalas;
 
 
 
Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
6 el vetemjöl
 
Deg
2,5 dl rårörsocker
200 g smör, rumstempererat
5 g salt
10 g kardemumma, helst nystött
9 dl vetemjöl 
1 ägg
 
Fyllning
275 g smör, rumstempererat
2,5 dl rårörsocker
1,5 dl farinsocker
50 g vetemjöl
 
Efter gräddningen
Smält Smör
Strösocker 
Ev vaniljsocker
 
 
 
1Blanda den smulade jästen med kylskåpskall mjölk samt mjöl, till en jämn smet. Täck med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
2. Blanda alla degingredienserna med fördegen och arbeta samman i en köksassistent, först på låg hastighet i 5 minuter och sedan på högre hastighet i 10 minuter.
3. Låt degen vila i 30 minuter under köksduK.
4. Mät upp ingredienserna till fyllningen och blanda väl. Sätt ut bullformar glest på plåtar.
5. Dela upp degen i två- fyra bitar och kavla ut. Bre på fyllningen.
6. Rulla ihop till en korv och skär i ca 2 VM tjocka skivor. Lägg i formar och låt gästa under duk i ca 30 minuter.
7. Grädda mitt i ugnen på 230°.Grädda tills de fått fin färg, ca 8 minuter.
8. Pensla bullarna med smör och socker. Låt bullarna svalna under bakduk.
 
 

Vaniljbullar

publicerat i Recept - bak, Recept - barn/kalas;
 
 
 
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 15 dl vetemjöl
  • 2 dl vetemjöl till utbakning
  • Fyllning: 100 g mjukt smör
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • Pensling: smält smör och socker
 
  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig. 
  3. Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
  4. Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg - du får ev. ta i lite extra mjöl på slutet om degen är för lös. 
  5. Jäs degen under bakduk i 40 min.
  6. Ta upp degen till vaniljbullarna på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta 40 x 25 cm.
  7. Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen och bred ut hälften på varje utkavlad deg.
  8. Rulla ihop till rullar från långsidan.
  9. Skär varje längd i 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250°.
  11. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter.
  12. Pensla bullarna med det smälta smöret samt strö över socker.
  13. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.