Mazarinkaka med blåbär

publicerat i Recept - bak, Recept - barn/kalas, Recept - paj, Recept - sötsaker, Recept - tårtor, Övriga Recept;

 
 
 
Min man älskar mazariner och blåbär och vad kan då vara bättre än en mazarintårta med blåbär. 
 
 
Paj
200 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 ägg
4,5 dl vetemjöl
 
Fyllning
250 g rumsvarmt smör
500 g grovriven mandelmassa
2 ägg
2 äggulor
3 msk vetemjöl
300 g frysta, tinade och avrunna blåbär
0,5 msk mortlad kardemumma
 
Topping 
1 msk florsocker 
 
Vispa smör och florsocker vitt och pösigt.
Tillsätt ägg och vetemjöl.
Blanda till fin deg.
Tryck ut degen i en pajform.
Vispa smör och mandelmassa med elvisp.
Tillsätt ägg, äggulor, och mjöl.
Vispa till en slät massa.
Fyll pajformen.
Täck fyllningen med blåbär blandat med kardemumma.
In i ugnen på 180 grader i ca en timma.
Låt svalna och pudra med florsocker.
 
 
 
 

Mammas helstekta kyckling

publicerat i Recept - kyckling;
 
 Detta var min absoluta favoriträtt när jag var liten.
Jämt när jag skulle välja födelsedagsmiddag valde jag denna rätt.
 
1 hel kyckling
25 g smör ( stekning )
salt och vitpeppar
1 liter vatten (ev mer beroende på hur länge du väljer att kycklingen står på spisen)
1 msk soja
1 msk grillkrydda  
 
Stycka kycklingen i 4 delar. Bryn den i smör. Salta och peppra.
Ner i en gryta med lock. Ös på med vatten, soja och grillgrydda.
Låt puttra under lock i minst en timme. Gärna i tre timmar alt till köttet lossnar lätt.
 
Sås gör jag av skyn med redning, grädde, soja, vitpeppar och grillkrydda.
Ev en msk svartvinbärsgele i såsen också.
 
Servera med kokt potatis och smörgåsgurka samt gräddsås.