Grillad majskolv med kokosglaze

publicerat i Recept - AMERIKANSKT, Recept - tilltugg, Recept - vegetariskt;
 
1 liten burk kokosmjölk
4 majskolvar
1-2 tsk rörsocker
3 msk kokosflingor
flingsalt
 
 
Blanda kokosmjölk, socker och salt i liten kastrull på medelvärme. Låt sjuda försiktigt tills sockret löser sig, 3 till 5 minuter. Smaka för sötma, lägga till mer socker om det behövs. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna till rumstemperatur.

Värmgrillen. När du är redo att börja grilla, borsta grillgallret rent och applicera tunt lager olja galler.
Placera majsen på det heta galleret, börjar pensla med kokosmjölkblandningen efter några minuter. Pensla flera gånger eftersom det grillar tills fint brynt på alla sidor, 2 till 3 minuter per sida, 8 till 12 minuter i alla. När några minuter återstår strö över kokosflingorna så de får lite lätt färg också.
 
 
 

Katrinplommonspäckad fläskkarré i ugn

publicerat i Recept - fläsk;
 
 
1 kg benfri fläskkarré
15 st kärnfria katrinplommon
salt, peppar, smör
1 tsk malen ingefära
.......................................
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 gul lök
2 msk vetemjöl alt maizena
2 dl matlagningsgrädde
5 dl vatten
1 köttbuljong alt 1 msk kalvfond med 7 dl vatten
1 äpple
7 dl sky
 
...................................................
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg karren i en ugnsäker form/gryta med några klickar smör.
Salta, peppra och strö över ingefäran. Snitta karren och tryck ner några av katrinplommonen.
Häll ner kalvfond/buljong, vatten och vitlöksklyftor i grytan.
Skala löken och dela i klyftor, skala moroten och skär i "slantar" ner med detta i grytan.
Lägg även ner resterande plommon och in i ugnen stek i ca 1 timme eller tills innertemp har nåt ca 80 grader.
Obs när en halvtimme återstår sländ ner äpplet klyven i klyftor.
 
Smält smör i en kastrull, tillsätt mjöl under omrörning. Sila bort grönsakerna.
Späd med skyn från grytan. Och ev grädde.
Vispa och låt småkoka i en 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera tunnt skuret med kokt potatis, gelé, inlagd gurka, sås....
 
 
 
 

Cheddar & jalapenospäckat bröd

publicerat i Recept - AMERIKANSKT, Recept - bak;
 
250 g inlagd jalapeno
50 g jäst
5 dl vatten (ljummet)
0,5 dl olivolja
2 dl riven ost (jag använde cheddar)
1 msk socker
2 tsk salt
16 dl vetemjöl
.................
1 dl rivost och flingsalt till garnering
olja till pensling
.................................................
 
Låt jalapenon rinna av. (jag använde röd och grön jalapeno)
Smula jästen i en bunke och häll över det fingervarma vattnet. Lite i taget, till jästen löst sig.
Rör i mjöl (ca 14,5 dl), olja, jalapeno, ost socker och salt.
Arbeta degen så den blir smidig och lossnar lätt från kanterna.
Låt jäsa i ca 40 minuter under ren bakduk.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Smörj en långpanna/lasangeplåt med olja/smör. Platta ut degen, pensla med olja och strö över flingsalt och rivost. Picka lite småhål med en gaffel.
Låt jäsa under duk i ytterligare 20 minuter.
Sen in i ugen i 20 minuter.