Veckomatsedel 12

publicerat i Veckomatsedel;
Måndag: korvstroganoff med ris
Tisdag: fiskgratäng med toppade med färska räkor
Onsdag: kreolskans gryta med ris
Torsdag: helstekt kyckling med gräddsås och pressad potatis
Fredag: tacofredag
Lördag: långkok med chili
Söndag: söndagsstek med potatis, svartvinbärsgele och inlagd gurka

Hemmagjort smör med flingsalt

publicerat i Recept - såser, dipp, marinader, Recept - tilltugg;
 

Till ca 400 g smör:

1 liter vispgrädde, gärna ekologiskt

1 msk flingsalt

eventuellt 2 tsk olivolja eller 1 msk creme fraiche

Ner med grädden i en matberedare eller mixer och vispa tills det blir 'smör' och vätskan separerat.

När det ser ut som på bilden där vätskan separerat  från smöret så är det bara att tvätta händerna, och samla ihop smöret i ena handen, och hälla bort vätskan. Spola sedan så kallt vatten som möjligt ner i skålen, och knåda smöret så att det ”tvättas”. Vattnet ska bli ofärgat.

När tvättvattnet är klart, häll bort allt vatten, och samla ihop smöret. Nu kan det smaksättas. Till exempel med flingsalt och olivolja. I Sverige är vi vana vid en viss syra i smöret, och då kan man smaksätta smöret med salt och creme fraiche eller gräddfil istället. Om du smaksätter med gräddfil och blandar kommer du behöva ta bort yttligare vätska. 
 

För kryddsmör kan smaksätta med tex: Vitlök, örter, rökt salt, rivet citronskal, lime.

Eget smör blir ganska hårt när det får stå i kyl, så ta ut det i god tid eller gör liten mängd som du använder direkt.

 

Sen så designade dottern smörpaketet

 

 

 

 

 

Lönnsirap & enbärsmarinerad hjortfilé med chokladsmaksatt rödvinssky & stompad potatis

publicerat i Recept - kötträtter, Recept - potatis/rotfrukter, Recept - såser, dipp, marinader;
 
Hjort eller oxfilé
1 dl lönnsirap
3 msk enbär
2 msk hackad färsk timjan blad
3 vitlöksklyftor, hackad
1 kg hjortkött eller oxkött (1 kg)
Nypa flingsalt samt svartpeppar
 
Chokladsmaksatt rödvinssky:
1 stor klick smör
1 morot, hackad
1 lök, hackad
1/2 purjolök, vitt och ljusgrönt del, tunt skivad
2 lagerblad
2 dl rödvin
1 köttbuljong samt 2 dl vatten
50 g 70% mörk choklad
1 msk rödvinsvinäger
 
 
Stompad potatis med stekt purjolök
50 g smör
1/2 purjolök vit och ljusgrön del,  fin hackad
1/2 kopp (125 ml) hackad färsk persilja
1/4 tsk (1 ml) salt
625 g mjölig potatis, skalad
2 tsk hackad timjan
1 1/2 dl grädde
 
Purjolök och potatispuré:
skala och koka potatisen mjuk. Stek purjolöken mjuk och gyllenfärgad, häll ner grädden.
Finklippt örterna och lägg i stor bunke.  Blanda örter, grädde och purjo och ner med den kokta potatisen. Mosa och rör tilläs det får en fin konstisens. Smaka av med en klick smör och flingsalt.
 
Lönnsiraps marinerad oxfilé:
Lägg köttet i lergryta häll över lönnsirap, enbär, timjan, hackad vitlök, salt och peppar. Låt marinera i minst 15 minuter. In i ugnen på 230 grader i 10 minuter, sänk sedan till 150 grader i ca 1 timme eller till köttet når en innertempratur på 59-63 grader. Ta ut och låt vila i ca 10 minuter. Skär i tunna skivor.
 
Choklad och rödvinsåsen:
Stek purjolök, lök, morötter och lagerblad. Sen ner med köttbuljong, vatten och rödvin och puttra till hälften av vätskan återstår, ca 10 minuter. Sila och låt puttra och bryt ner chokladen. Vispa och rör även ner en klick smör. Ringla ner rödvinsvinägern.