Chokladtryfflar rullade i polkakross

publicerat i Recept - jul, Recept - sötsaker;
Jag har alltid varit svag för mintchoklad så dessa godbitar blir ett trevligt inslag på julgodisbordet.
Gör egen tryffel eller köp färdig och mortla polkagrisar
 
 
 
1 1/2 dl vispgrädde
25 g smör
250 g hackad mörk choklad
1 dl krossade polkagrisar
.................................................
Koka upp grädde och smör i en kastrull.
Ta kastrullen från värmen och låt svalna något.
Bryt ner chokladen i mindre bitar och lägg i kastrullen, rör om till smeten blivit jämn och blank.
Låt svalna i kylen i ca en timme.
Krossa polkagrisen med en mortel till ett strössel.
Rulla chokladen till valnötsstora bollar och rulla sen i krosset..
FÄRDIGT!!!! NJUT och förvaras i kylen
 
 
 

Hallongrottor

publicerat i Recept - bak;
  • 2 dl vetemjöl
  • 3/4 dl socker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 125 g smör 
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1 dl fast hallonsylt

samt muffinsformar  

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Rör smöret tillsammans med sockret tills det är vitt och pösigt. Blanda ner mjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i degen.
  • Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.
  • Forma degen till valnötsstora bollar (16 st). Lägg i muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.
  • Grädda mitt i ugnen i 12 minuter. Låt kallna på galler.