Chiligratinerad hummer

publicerat i Recept - förrätter, Recept - skaldjur;
 
 
  • 2 humrar
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 spansk peppar 
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 dl vitt vin
  • 1 msk hummerfond
  • ev salt
  • 1 msk ljus maizenaredning 
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 dl riven ost (gärna lite starkare typ långlagrad allerums präst)
     
     
  1. Klyv humrarna på mitten. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Ta ur köttet ur stjärt och leder. Ta bort magsäcken. Skär köttet i små bitar.
  3. Skala och finhacka löken. Fräs den i matfettet i en kastrull. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Låt fräsa med löken. Tillsätt crème fraiche, vin, fond och kryddor. Låt puttra några minuter. Red med maizenaredning. Blanda i hummerkött och persilja.
  4. Ställ hummerskalen i en ugnssäker form. Fyll skalen med stuvningen och strö över osten. Gratinera i ca 10 min. Servera genast med bröd.

Kungsräkor a la diabla

publicerat i Recept - skaldjur;
 
10 kungsräkor
6 små smakrika tomater 
6 torkade arbol chili
2 torkade guajillo chili
3 vitlöksklyftor
1 tsk smör
1 tsk olivolja
1/2 gul lök
2 dl vatten
Salt
 
Koka ihop tomaterna och vattnet med chilin och dra undan.
Plocka bort skrälkar och ev kärnhus.
mixa allt till en puré med mixerstav alt mixer.
Smaksätt med salt och ställ åt sidan.
Hetta upp olivoljan och smöret lägg ner den tunnt skivade löken.
Låt fräsa i ca 1 minut lägg därefter i vitlöken och fräs yttligare 30 sekunder.
Lägg därefter ner räkorna utan skal.
Låt puttra tills de är klara toppa sen med chilisåsen.
Och låt allt koka samman i 5-10 minuter.
 
 
 

Chiligryta med mörk öl & choklad

publicerat i Recept - AMERIKANSKT, Recept - SLOW COOKING (Crock pot), Recept - grytor;
 
 
Nu är det dags för favoriträtten här hemma igen, chili... Idag gjorde vi så här....
 
1 kg högrev skurna i fina grytbitar men inte för små
3 gula lökar
1 pkt bacon
3 vitlöksklyftor
1 färsk jalapenos
2-3 tsk spiskummin
1-2 tsk kryddpeppar
2-3 tsk svartpeppar
2 flaskor mörkt öl
1/2 tsk rökarom
3-4 rutor 70% choklad (Läggs i när en timme återstår)
5 msk Hickory & Brown Sugar Barbecue Sauce (Sweet Baby Ray's) eller någon annan rökig såstyp
Salt
 
 
Gör så här
Hacka lök, strimla baconet i små bitar. Fräs bacon i en torr gjutjärnsgryta, i med lök.
Skär köttet i mellanstora bitar och lägg i grytan och bryn tills det får lite färg.
Pressa ner vitlöken och tillsätt alla kryddor, chili samt öl.
Låt sjuda under lock tills all vätska har kokat in, minst 4 timmar.
Glöm inte lägga i chokladen efter 2 timmar.
Om det krävs mer vätska så ta vatten, 1 dl i taget.
Smaka av med salt och barbecuesåsen.
 
När chilin är klar kan du dra en gaffel genom köttet och det fransar sig, dvs faller samman. 
Serveringstips: Picklad rödlök, gucamole, ost, gräddfil, bönröra, saltgurka, majs, sallad, paprika m.m