Ädelostsås

publicerat i Recept - såser, dipp, marinader;
 
3 dl grädde
160 g kvibille grädd ädelost
1 köttbuljong/ köttspad (1/2 dl)
ev svartpeppar
 
Smula osten och buljongen ner i kastrull och häll över grädden låt smälta ihop och småputtra.
Smaka ev av med svartpeppar.
 
Passar utmärkt till nötkött,fläskfile
och kyckling.
Dessutom funkar den utmärkt som salladsdressing också.
 

Majssoppa med ost & jalapenokrutonger

publicerat i Recept - soppor, Recept - vegetariskt;
 
 
300g majskorn
3 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
3 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 tsk socker
salt, svartpeppar, cayennepeppar 
 
Valfri topping tex: grillad kyckling, hackad jalapeno, brödkrutonger, klippt gräslök, krossade tortillachips m.m
 
 
Jag toppade med Åsas ost och jalapenobröd skivad i kuber och stekt i smör.
 
Bryn finhackad lök och vitlök i smöret. Häll ner 1 dl vatten och häll i en större kastrull.
Ner med resten av tillbehören och använd en handmixer och mixa till slät puré.
Låt koka upp och smaka av med kryddor.
 
 

Långtids högrev med tomat- och vitlökssmör

publicerat i Recept - SLOW COOKING (Crock pot), Recept - grytor, Recept - kötträtter;
 
900 gram högrev i bit
4 dl rödvin
1-2 chilifrukter (kan uteslutas)
2 tsk honung
salt och peppar
 
2 vitlöksklyftor
80 gram inlagda soltorkade tomater
1/2 dl bladpersilja
125 gram smör
olivolja
salt och peppar
 
8 medelstora potatisar
olja, salt och finmald fänkål
                                                                         
 
Sätt ugnen på 125°C.
  • Krydda köttet runt om med salt och peppar. Lägg det i en ugnssäker form och häll på vinet. Släng ner chilin. Täck med aluminiumfolie och tillaga i ugnen/slow cooker i 6 timmar.
  • Skala potatisen och skär i klyftor, låt koka i välsaltat vatten i ca 20 minuter. 
  • Ta ut potatisen häll av vatten lägg i långpanna och ringla över salt, fänkål och olja. Låt stå i ugn i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  • Skala och rosta vitlökarna i en stekpanna i olja. De ska få en gyllenbrun färg och bli mjuka, låt svalna.
  • Hacka tomaterna och vitlöken. Blanda med persiljan och smöret. Krydda med salt och peppar. Ställ smöret kallt till servering.
  • Skär köttet i skivor och servera med smöret och potatisen.