Oxfilé med söt ancho-chokladkryddning

publicerat i Recept - kötträtter;
 
2,5 anchochili (torkade)
0,25 dl olja
4 msk muscovadosocker
50 g mörk choklad (hackad)
0,5 tsk salt
3 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
700 gr oxfilé
salt och peppar
 
Ugnen ska stå på 175 grader
 
Kryddblandning: Ta bort stam och kärnor från ancho chilis.
Lägg chilin tillsammans med sockret, choklad ingredienserna i en matberedare
och mixa tills det blivit en massa.

Skala och hacka lök och vitlök, lägg i en ren matberedare och mixa med olja.

Oxfilén
Putsa oxfilén från hinnor och senor, krydda hela köttstycket med salt och peppar. Gnid in köttet med vitlöksblandningen. Bryn köttet. Stick in en köttermometer mitt i köttet och lägg i ugnsäker form. Grilla köttet halvfärdigt och ta ut och gnid in med choklad och chiliblandningen.

Placera tillbaka i ugnen. Stek köttet till önskad temperatur (58 grader för mediumstekt kött).
Ta köttet från ugnen och låt vila 10-15 minuter innan det skärs upp.

Serverades med rödvinssås, potatisgratäng, sallad och ett stort glas rött vin.
 
Ancho & Chokladblandningen
 
Schalottenlök & vitlöksblandningen
 
 
Kommentarer:
De godaste jag ätit på väldigt, väldigt länge.
Åh vilket saftigt kött
Satan vad gott
Guddomligt gott
 

Tiramisu

publicerat i Recept - efterrätt;
 
 
 
10 personer
4 dl starkt kaffe (svalt)
1 dl strösocker
4 ägg
1 pkt mascarponeost (450 g)
1 dl marsalavin
1 msk mörk rom (typ captain morgan)
2 dl vispgrädde
300 g savoiardikex (lady fingers)
3 msk kakaopulver
 
Brygg kaffe och låt svalna.
Separera äggen med vitan i en skål och gulan i en skål. (Obs det får inte vara någon gula i äggvitan)
Vispa äggulorna fluffigt med 1/2 dl av sockret.
Rör ner osten med äggulorna och tillsätt marsalavinet och romen.
Vispa grädden fluffig i en separat skål. Vänd försiktigt ned i äggulesmeten.
Vispa äggvitorna till ett skum med 1/2 dl socker.Vänd försiktigt ner i äggulesmeten.
Skeda nu ut en del av smeten i botten av serveringsskålar, koppar eller i en form.
Bryt ett kex i mitten och vänd snabbt i det svala kaffet. (ett kex i taget) Lägg på smeten som ett lager.
Skeda över lite mer smet, pudra med kakao. Lägg ett nytt lager med kex osv osv tills allt är slut.
 
 
 
 
TIPS när du vispar äggvitan, använd inte en plastbunke. Bunken måste vara ren och inga spår av äggula.
Vispa först på medelhastighet. Kör du på högsta från början så blir det bara blask...

Godistårta

publicerat i Recept - tårtor;
Chokladbottnar (3 lager)
1 lager mosade jordgubbar
1 lager mosade bananer 2 st
chokladfingers 2 pkt
smarties/nonstop/ m & m i valfri mängd
1 sats vaniljkräm (se recept under såser dipper m.m)
 
Fantastiskt god....hipp hipp hurra