Potatiskroketter med parmesanostfyllning

publicerat i Recept - potatis/rotfrukter;


1 kg potatis (fast)
1 dl mjölk/matlagningsgrädde
50 gr smör
2 dl finriven parmesanost
salt & peppar

1 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
5 ägg
olja till fritering


1.
Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka potatisen mjuk och mosa den. Lägg i smör, parmesan,salt och peppar. Spä med mjölk/grädde, lite i taget, medan du vispar moset. Det ska ha fast konsistens. Låt moset kallna.

2. Vispa upp 2 av äggen och rör ner dem i det kalla moset. Forma avlånga kroketter, vänd dem i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd.

3. Fritera kroketterna i het olja (190°) tills de blir gyllenbruna. Lägg dem på hushållspapper att rinna av. Servera genast.









Kyckling i grädde & portvin

publicerat i Recept - kyckling;



4 portioner

Tillagningstid: 50 min.

  • 4 kycklingfiléer
  • smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 1/2 dl portvin
  • 1 vitlöksklyfta, krossad
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g färska champinjoner, skurna i bitar
  • 1 tsk soya
    maizena
  • Bryn kycklingen. Salta och peppra. Tillsätt portvinet. Sjud under lock 15 minuter. Tillsätt vitlök och grädde. Samt smaksätt med vitpeppar, flingsalt och soya ev maizena. Låt koka utan lock tills såsen blivit tjock. Bryn svampen. Rör ner den i såsen. Hetta upp och smaka av. Servera med klyftpotatis eller ris och gärna en sallad. Den här grytan kan lagas i förväg