Tiptop bollar

publicerat i Recept - efterrätt, Recept - godis;
fantastiska chokladbollar med nougatfyllning och chokladöverdrag 
 



100 g smör rumstemp
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk kallt starkt bryggt kaffe 
3 dl havregryn
 
fyllning
2 dubbelnougat
 
topping
200 g mjölkchoklad 
kokos
 
Blanda allt till en smet.
Rulla till portionstora bollar platta till bollarna och lägg en bit nougat och rulla ihop igen.
låt svalna.
smält chokladen och doppa bollarna och låt svalna på bakplåtspapper, toppa med kokosflingor.
 
 


 

Hemmagjord daim

publicerat i Recept - bak, Recept - efterrätt, Recept - godis;
(På bilden daim och tiptopbollar )


2 1/2 dl ljus sirap
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl socker
2 tsk kakao ( valfritt, är ej i orginalreceptet.)
 
200 g smarrig ljus eller mörk choklad
 
Koka ihop alla ingredienser i en kastrull. Rör om då och då.
Smeten ska nå en temp på 130-140 grader beroende på seg eller hård daim.
Var försiktig så du inte bränner dig eller kolan.
 
Häll ut smeten på bakplåtspapper, låt svalna lite.
Under tiden smält choklad i vattenbad.
Skär kolan i lagom bitar och låt stelna.
 
Bred på choklasen över kolan och låt svalna i kylen.
 
mums

Chili och parmesan scones

publicerat i Recept - bak, Recept - frukost, Övriga Recept;


 
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
75 g smör
1 tsk bakpulver
2 dl mjölk
1 dl riven parmesanost
2 tsk chili
1 nypa svartpeppar
 
Sätt på ugnen på 275 grader
Blanda mjöl, salt och bakpulver.
Knåda ner smöret. Därefter resten. Knåda så degen blir smidig och lägg på mjölat bord.
Nu kan du rulla till frallor, lägga i plåt, lägga i bullformar eller vad du vill. 
Grädda i 10-12 minuter tills de fått en gyllenbrun färg.
 
lycka till