Vanilj & kardemummabullar

publicerat i Recept - bak, Recept - barn/kalas;
 
 
 
Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
6 el vetemjöl
 
Deg
2,5 dl rårörsocker
200 g smör, rumstempererat
5 g salt
10 g kardemumma, helst nystött
9 dl vetemjöl 
1 ägg
 
Fyllning
275 g smör, rumstempererat
2,5 dl rårörsocker
1,5 dl farinsocker
50 g vetemjöl
 
Efter gräddningen
Smält Smör
Strösocker 
Ev vaniljsocker
 
 
 
1Blanda den smulade jästen med kylskåpskall mjölk samt mjöl, till en jämn smet. Täck med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
2. Blanda alla degingredienserna med fördegen och arbeta samman i en köksassistent, först på låg hastighet i 5 minuter och sedan på högre hastighet i 10 minuter.
3. Låt degen vila i 30 minuter under köksduK.
4. Mät upp ingredienserna till fyllningen och blanda väl. Sätt ut bullformar glest på plåtar.
5. Dela upp degen i två- fyra bitar och kavla ut. Bre på fyllningen.
6. Rulla ihop till en korv och skär i ca 2 VM tjocka skivor. Lägg i formar och låt gästa under duk i ca 30 minuter.
7. Grädda mitt i ugnen på 230°.Grädda tills de fått fin färg, ca 8 minuter.
8. Pensla bullarna med smör och socker. Låt bullarna svalna under bakduk.
 
 

Kommentera inlägget här :