Smaker som förhöjer matlagningen...

publicerat i Övriga Recept;
Smaker som förhöjer, fördjupar, kompletterar och rundar av matlagningen...
 
Sötma - känns bäst längst fram på tungan och smaken upplevs mjuk.
Honung
Socker
Coca-cola
Frukt och bär
Russin, aprikos, plommon
Morötter, potatis, jordärtskocka, rödbeta
Skaldjur
Kokos
Senap
Ketchup
Majs, ärtor, paprika, stekt lök
 
Sälta - känns bäst mitt på tungan.
Salt
Fisk/Skaldjur: Rom, Kaviar, anjovis, sardeller, fisk i saltlag
Soya
Oliver
Fisksås
Lakrits
Kapris
Saltgurka
Ost: grönmögel och blåmögel
Bacon, Skinka, Korv, Salami
Buljonger, fonder
 
 
Syrlighet - känns bäst på sidan av och under tungan
Vin
Ättika
Vinäger
Mejeriprodukter: Fil, youhurt, gräddfil, getost, fetaost
Citrusfrukter citron, lime, apelsin
Ananas, kiwi, vinbär, lingon, granny smith
 
Beska - känns bäst mitt på och långt bak på tungan, samt på tänderna
Kryddor : Timjan, Dragon, Salvia, persilja
Kakao (choklad med hög kakaohalt/ren kakao)
Grönsaker Ruccola, Endive
 
 

Kommentera inlägget här :