Saffransbullar med socker

publicerat i Recept - bak, Recept - jul;
 
 
 
Idag har det bakats saffransbullar eller sockrade lussekatter.
Några hade smör och mandelmassa i fyllningen, så gott.
ungarna hjälpte till så det blev några nallebjörnar, gubbar, katter och sniglar också...
 
 
 

30 Saffransbullar

  • 200 g smör 
  • 2 kuvert (1 g) saffran 
  • 5 dl mjölk (3 %) (åsens gammaldags lantmjölk)
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 pkt (50 g) jäst 
  • 2 ekologiska ägg 
  • 2 dl strösocker 
  • 1 krm salt
  • 16-17 dl vetemjöl special


50 g smör och 2 dl socker (till att pensla saffransbullarns med) 

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
  2. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
  3. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg och strösocker.
  4. Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (eller använd bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
  5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter.
  6. Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i antingen 6 eller 8 bitar.
  7. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  8. Rulla ihop till saffransbullar och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 45-60 minuter.
  9.  Grädda saffransbullarna i 8-10 minuter.
  10. Pensla saffransbullarna med smält smör och doppa i socker.
Du kan även kavla ut degen och fylla med smör och riven mandelmassa för saftigare bullar.

Kommentera inlägget här :