Klassiska köttbullar med potatismos och gräddsås

publicerat i Recept - köttfärs, Recept - potatis/rotfrukter, Recept - såser, dipp, marinader;
 
 
Köttbullarna
500 g köttfärs
1 ägg
1 dl matlagningsgrädde
1 dl ströbröd
2 tsk dijonsenap
2 msk kalvfond
1/2 riven gul lök  (helst stekt i smör)
1 nypa flingsalt
1 tsk finmald svartpeppar
en gnutta cayennepeppar
 
Börja med saltet och köttfärsen, blanda väl (detta binder vätskan)
Blanda sedan ner ägget och blanda väl.
Därefter ströbrödet som fått svälla i grädden.
Blanda samman med övriga ingredienser och rulla till finfina köttbullar.
Stek gärna i en blandning av olja och smör för bästa resultat.
 
Potatismoset
8-10 mjöliga potatisar 
1 dl matlagningsgrädde
1 stor klick smör
salt och vitpeppar efter smak
cayenne valfritt
 
skala och koka potatisen. Mosa och vispa fluffigt tillsammans med de övriga ingredienserna.
 
Gräddsås
Efter du stekt köttbullarna, gör ej rent pannan. Häll ner matlagningsgrädde 3-4 dl och vispa med ca 1 tsk soya, 1 msk oxfond, salt, peppar och cayennepeppar efter smak. Red med maizena eller mjöl.
 
glöm inte att servera med rörörda lingon och smörgås eller inlagd gurka.... Smaklig spis

Kommentera inlägget här :