
Påhittad av en nunna i ett kloster som skulle får besök av ärkebiskopen, hon bara av en ren slump blanda ihop en massa ingedienser (ca 25 st)ex. flera olika torkade chili, choklad lite jordnötter, m.m.
5–10 torkade chilifrukter av sorten ancho, pasilla eller en blandning av dem
3 msk sesamfrön
½ tsk korianderfrön
1–2 gula lökar, finhackade
4 klyftor vitlök, finhachade
½ dl jordnötter
knappt ½ tsk malda nejlikor
knappt ½ tsk mald kanel
knappt ½ tsk anisfrön
en bit majstortilla, eller en bit torrt bröd
3–4 färska tomater, skållade och hackade – alternativt en burk hela tomater
färsk koriander (några blad)
½ dl russin
4 msk olivolja eller annat fett
kycklingbuljong (tärning + 1 1/2 dl vatten)
75 gram mörk choklad (70%)
salt och peppar
(ev rostade sesamfrön som dekoration/chiliflakes)
Blötlägg de torkade chilifrukterna i lite varmt vatten i cirka en halv timme. Ta bort skaften och en del eller alla frön – beroende på hur het du vill ha såsen.
Rosta sesamfröna och korianderfröna i torr stekpanna. Krossa sesamfröna i en mortel och tillsätt de rostade korianderfröna och mal dem också.
Lägg chilin i en mixer tillsammans med lök, vitlök, jordnötter, nejlikor, kanel, anisen, den malda koriandern och den färska koriandern, tomaterna samt russinen om du vill ha dem i. Smaka dig gärna fram när du tillsätter chilin, om du är känslig men ursprungsreceptet blir ganska hett, precis som det ska vara i Mexiko.
Kör till en ganska slät pasta. Värm fettet i en panna och häll i den mixade blandningen. Stek under konstant omrörning i fem minuter på ganska hög värme. Tillsätt buljong och chokladen hackad i små bitar.
Låt koka och puttra i minst en halv timme på låg värme så såsen blir tjock i konsistensen. Smaka av med peppar och salt – kanske behövs inte pepparn på grund av chilin och inte heller saltet på grund av buljongen.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Servera med kyckling, quesadillas, fajitas, gucamole, tacos eller liknande
Tack för tipset. Kul med lite nytt att prova.