Mole poblano (choklad, chilisås)

publicerat i Recept - AMERIKANSKT, Recept - såser, dipp, marinader;
Under semestern åt vi på en fantastisk mexikansk restaurang. Där beställde vi in mole vilket är en mexikansk nationalrätt, så så här efter semestern så måste man ju förlänga den lite med sommarens smaker, så härmed bjuds ni på lite inspiration.
 
 
Gammal maträtt från slutet av 1700-talet i en stad som heter Puebla ca.10 mil från Mexico City.
Påhittad av en nunna i ett kloster som skulle får besök av ärkebiskopen, hon bara av en ren slump blanda ihop en massa ingedienser (ca 25 st)ex. flera olika torkade chili, choklad lite jordnötter, m.m.
Det visade sig att detta blev en utav tidernas mest poulära tallrik i Mexico.
 
 

5–10 torkade chilifrukter av sorten ancho, pasilla eller en blandning av dem

3 msk sesamfrön

½ tsk korianderfrön

1–2 gula lökar, finhackade

4 klyftor vitlök, finhachade

½ dl jordnötter

knappt ½ tsk malda nejlikor

knappt ½ tsk mald kanel

knappt ½ tsk anisfrön

en bit majstortilla, eller en bit torrt bröd

3–4 färska tomater, skållade och hackade – alternativt en burk hela tomater

färsk koriander (några blad)

½ dl russin

4 msk olivolja eller annat fett

kycklingbuljong  (tärning + 1 1/2 dl vatten)

75 gram mörk choklad (70%)

salt och peppar

(ev rostade sesamfrön som dekoration/chiliflakes)

 

 

Blötlägg de torkade chilifrukterna i lite varmt vatten i cirka en halv timme. Ta bort skaften och en del eller alla frön – beroende på hur het du vill ha såsen.

Rosta sesamfröna och korianderfröna i torr stekpanna. Krossa sesamfröna i en mortel och tillsätt de rostade korianderfröna och mal dem också.

Lägg chilin i en mixer tillsammans med lök, vitlök, jordnötter, nejlikor, kanel, anisen, den malda koriandern och den färska koriandern, tomaterna samt russinen om du vill ha dem i. Smaka dig gärna fram när du tillsätter chilin, om du är känslig men ursprungsreceptet blir ganska hett, precis som det ska vara i Mexiko.

Kör till en ganska slät pasta. Värm fettet i en panna och häll i den mixade blandningen. Stek under konstant omrörning i fem minuter på ganska hög värme. Tillsätt buljong och chokladen hackad i små bitar.

Låt koka och puttra i minst en halv timme på låg värme så såsen blir tjock i konsistensen. Smaka av med peppar och salt – kanske behövs inte pepparn på grund av chilin och inte heller saltet på grund av buljongen.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

 Servera med kyckling, quesadillas, fajitas, gucamole, tacos eller liknande

Taggar: ancho, chili, choklad, kanel, lök, mexikanskt, pasilla, russin, sesamfrön;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Bertrud:

Tack för tipset. Kul med lite nytt att prova.

Svar: Meddela gärna vad du tyckte :o)
Godis för själen

Kommentera inlägget här :