Perfekt gryta för storkok. Vi serverade denna på min pappas 50 års fest.
Då var vi över 50 personer och detta gick alldeles utmärkt att storkoka.

1,5 kg |
2 msk |
2 st |
2 st |
1,5 tsk |
2 krm |
3 msk |
6 dl |
2 st |
2 msk |
0,5 tsk |
3 st |
2 st |
5 st |
400 gram |
2 paket |
_________________________________________________________________
8 portioner
1. Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand.
2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken i klyftor. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker.
4. Häll på vin, soya, 1/2 dl vatten och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.
5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar närmare 1 1/2 timme.
6. Skala under tiden smålökarna. Fräs dem sedan i smör. Häll på en skvätt vatten och koka lökarna mjuka.
7. Dela champinjonerna om de är stora. Bryn svampen i stekpanna. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.
8. Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
9. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med kokt potatis, ris eller pastafjärilar.
