2,5 anchochili (torkade)
0,25 dl olja
4 msk muscovadosocker
50 g mörk choklad (hackad)
0,5 tsk salt
3 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
700 gr oxfilé
salt och peppar
Ugnen ska stå på 175 grader
Kryddblandning: Ta bort stam och kärnor från ancho chilis.
Lägg chilin tillsammans med sockret, choklad ingredienserna i en matberedare
och mixa tills det blivit en massa.
Skala och hacka lök och vitlök, lägg i en ren matberedare och mixa med olja.
Oxfilén
Putsa oxfilén från hinnor och senor, krydda hela köttstycket med salt och peppar. Gnid in köttet med vitlöksblandningen. Bryn köttet. Stick in en köttermometer mitt i köttet och lägg i ugnsäker form. Grilla köttet halvfärdigt och ta ut och gnid in med choklad och chiliblandningen.
Placera tillbaka i ugnen. Stek köttet till önskad temperatur (58 grader för mediumstekt kött).
Skala och hacka lök och vitlök, lägg i en ren matberedare och mixa med olja.
Oxfilén
Putsa oxfilén från hinnor och senor, krydda hela köttstycket med salt och peppar. Gnid in köttet med vitlöksblandningen. Bryn köttet. Stick in en köttermometer mitt i köttet och lägg i ugnsäker form. Grilla köttet halvfärdigt och ta ut och gnid in med choklad och chiliblandningen.
Placera tillbaka i ugnen. Stek köttet till önskad temperatur (58 grader för mediumstekt kött).
Ta köttet från ugnen och låt vila 10-15 minuter innan det skärs upp.
Serverades med rödvinssås, potatisgratäng, sallad och ett stort glas rött vin.
Ancho & Chokladblandningen
Schalottenlök & vitlöksblandningen
Kommentarer:
De godaste jag ätit på väldigt, väldigt länge.
Åh vilket saftigt kött
Satan vad gott
Guddomligt gott