Saffransdoftande fiskgryta med skaldjur & sting

publicerat i Recept - fisk;
 
 
200 gr torskfilé
200 gr laxfilé
200 gr räkor
400 gr finkrossade tomater
3 vitlöksklyftor (finhackade)
4 st små schallottenlökar (alt 2 stora/1 gul lök)
2 dl vitt vin
1 l fiskfond (jag hade två du chef fiskfond och 1 liter vatten)
1 gul paprika (finhackad)
1 röd paprika (finhackad)
2 stora potatisar (kuber)
2 morötter (finhackad)
1/2-1 fänkål
2 lagerblad
1 pkt saffran
1 tsk chiliflakes
några kvistar timjan
3 msk rapsolja, salt, svartpeppar, citronjuice (ev hackad persilja)
För mer hetta, dra gärna ner cayenne/chilifrukt/chiliflakes eller liknande.
 
Serveras med aioli och färskt gott bröd
 
 
 
Hacka alla grönsakerna fint. Fräs i gryta utan att de får färg.
Häll i saffran, vitt vin, krossade tomaterna, lagerblad, torkad chiliflakes och låt koka upp.
Tillsätt buljongen och låt koka i 30 minuter.
Smaka av med salt, svartpeppar, citron.
Lägg i fisken och låt koka i 5 minuter under lock.
Låt det stå och dra. Vänd ner räkorna och persiljan. Servera och njut.
 
AIOLI
1 st äggula
1 st liten vitlöksklyfta (pressad)
1 msk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
salt, några droppar citronsaft
 
Vispa äggulan med handmixer, pressa ner vitlök och vinäger
Smaka av med salt och citron
 
 

Taggar: fisk, gryta, lax, räkor, saffran, tomat, torsk;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Helena:

Mums! Jag älskar fisksoppa och den här lät så mustig och god med både torsk. Lax och räkor

Svar: Den var ganska god faktiskt...;o)
Godis för själen

Kommentera inlägget här :