Lönnsirap & enbärsmarinerad hjortfilé med chokladsmaksatt rödvinssky & stompad potatis

publicerat i Recept - kötträtter, Recept - potatis/rotfrukter, Recept - såser, dipp, marinader;
 
Hjort eller oxfilé
1 dl lönnsirap
3 msk enbär
2 msk hackad färsk timjan blad
3 vitlöksklyftor, hackad
1 kg hjortkött eller oxkött (1 kg)
Nypa flingsalt samt svartpeppar
 
Chokladsmaksatt rödvinssky:
1 stor klick smör
1 morot, hackad
1 lök, hackad
1/2 purjolök, vitt och ljusgrönt del, tunt skivad
2 lagerblad
2 dl rödvin
1 köttbuljong samt 2 dl vatten
50 g 70% mörk choklad
1 msk rödvinsvinäger
 
 
Stompad potatis med stekt purjolök
50 g smör
1/2 purjolök vit och ljusgrön del,  fin hackad
1/2 kopp (125 ml) hackad färsk persilja
1/4 tsk (1 ml) salt
625 g mjölig potatis, skalad
2 tsk hackad timjan
1 1/2 dl grädde
 
Purjolök och potatispuré:
skala och koka potatisen mjuk. Stek purjolöken mjuk och gyllenfärgad, häll ner grädden.
Finklippt örterna och lägg i stor bunke.  Blanda örter, grädde och purjo och ner med den kokta potatisen. Mosa och rör tilläs det får en fin konstisens. Smaka av med en klick smör och flingsalt.
 
Lönnsiraps marinerad oxfilé:
Lägg köttet i lergryta häll över lönnsirap, enbär, timjan, hackad vitlök, salt och peppar. Låt marinera i minst 15 minuter. In i ugnen på 230 grader i 10 minuter, sänk sedan till 150 grader i ca 1 timme eller till köttet når en innertempratur på 59-63 grader. Ta ut och låt vila i ca 10 minuter. Skär i tunna skivor.
 
Choklad och rödvinsåsen:
Stek purjolök, lök, morötter och lagerblad. Sen ner med köttbuljong, vatten och rödvin och puttra till hälften av vätskan återstår, ca 10 minuter. Sila och låt puttra och bryt ner chokladen. Vispa och rör även ner en klick smör. Ringla ner rödvinsvinägern. 
 
 

Taggar: choklad, oxfilé;

Kommentera inlägget här :