Hemmagjort smör med flingsalt

publicerat i Recept - såser, dipp, marinader, Recept - tilltugg;
 

Till ca 400 g smör:

1 liter vispgrädde, gärna ekologiskt

1 msk flingsalt

eventuellt 2 tsk olivolja eller 1 msk creme fraiche

Ner med grädden i en matberedare eller mixer och vispa tills det blir 'smör' och vätskan separerat.

När det ser ut som på bilden där vätskan separerat  från smöret så är det bara att tvätta händerna, och samla ihop smöret i ena handen, och hälla bort vätskan. Spola sedan så kallt vatten som möjligt ner i skålen, och knåda smöret så att det ”tvättas”. Vattnet ska bli ofärgat.

När tvättvattnet är klart, häll bort allt vatten, och samla ihop smöret. Nu kan det smaksättas. Till exempel med flingsalt och olivolja. I Sverige är vi vana vid en viss syra i smöret, och då kan man smaksätta smöret med salt och creme fraiche eller gräddfil istället. Om du smaksätter med gräddfil och blandar kommer du behöva ta bort yttligare vätska. 
 

För kryddsmör kan smaksätta med tex: Vitlök, örter, rökt salt, rivet citronskal, lime.

Eget smör blir ganska hårt när det får stå i kyl, så ta ut det i god tid eller gör liten mängd som du använder direkt.

 

Sen så designade dottern smörpaketet

 

 

 

 

 

Taggar: Africana, Hemmagjort, Hemmagjort smör, smör;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Erikas LCHF till vardag och fest:

Vad läckert... jag har aldrig gjort eget smör (utom när man av misstag vispat grädden för länge när jag var liten, men då åkte resultatet i sopkorgen).

Spännande att smaksätta med creme fraiche.

Svar: Verkligen jättegott och spännande för dottern att se hur man gör eget smör.
Godis för själen

Kommentera inlägget här :